viernes, 18 de enero de 2013

Reflexió del TEMA -4- de Psicología


TEMA -4- FACTORS INTERPERSONALS DEL PROCÉS D’ENSENYAMENT APRENENTATGE

Aquest tema, parla sobre els factors que envolten al nen i que influeixen en la qualitat del procés d’ensenyament-aprenentatge.

En primer lloc, trobem la interacció entre mestre-alumne. On, dins estan les expectatives del mestre, aquestes expectatives que un mestre es crea sobre un alumne, són influïdes per diversos factors que moltes vegades influeixen de manera negativa als infants.
De cara a aquestes expectatives, Jussim, contempla tres fases. En primer lloc, els mestres ens creen expectatives sobre els infants depenen d’altres mestres, de les accions dels petits en els primer dies o en els estereotips. Encara, que conforme van passant els dies els infants tenen possibilitats de canviar aquestes expectatives amb les seves accions, però, aquestes poden canviar tant per a bé com per a malament.

En segon lloc, els mestres tenen actituds diferents en front dels diversos nins, posat que depenen  de les expectatives que ens creem són d’una o d’altra manera amb els infant.
Jussim, ens diu que hi ha quatre actituds segons les expectatives que tenim dels infants.

Per una banda, mostrem una actitud d’apego cap aquells infants que exigeixen poc al mestre però tenen un nivell i no plantegen problemes de conducte. Així mateix, mostrem una actitud d’indiferència cap els infants pasius, que plantegen qualsevol problema.

Per altra banda, tenim una actitud de preocupació cap els alumnes que rendeixen poc però posen interès. I a més a més, tenim una actitud de rebuig, cap els infants que rendeixen poc i demanen massa.
I en tercer lloc, posat que els mestres tenen unes expectatives del infants i segons aquestes tracten d’una o d’altra manera als infants, aquests s’adapten a les expectatives dels sues mestres. 

Jo, personalment, crec que com esser humans que som i que vivim en societat, ens formem unes idees i unes expectatives inicials de les persones amb les quals anem a tractar, treballar o jugar. No crec que les expectatives siguin dolentes, el que crec que falla és la manera de com les creem, posat que si tots ens feren aquestes idees sobre els altres tractant amb ells i deixant de banda les primeres intencions, no hauria expectatives errònies sinó reals.

A nivell docent, crec que es fonamental que els mestres no es deixin influir per primeres intencions, etiquetes, opinions d’altres mestres o fins i tot comentaris d’altres pares o mares.
El docent, té que tenir molt clar que cada infant es diferent i que precisament som mestres per ser un model  per a tots els infants i donar-los pautes per a un procés d’aprenentatge motivador, divertit i que respecti els seus ritmes individuals i els seus interessos.

Per aquesta raó, és fonamental l’eficàcia docent del mestre, degut a que un mestre ha de tenir motivació, vocació, interès i il·lusió a l’hora de fer la seva feina. A més a més, ha de tenir empatia cap els seus alumnes i cap a les seves famílies, al mateix temps que cap als seus companys de feina.

De igual manera, hi ha estudis que expliquen que el mestre pot tenir diferents tipus d’ estils d’ensenyament.

En primer lloc, tenim l’estil autoritari, o el mestre inhibeix la iniciativa dels infants, orienta sempre les activitats, indica lo que s’ha de fer en tot moment, els renya i els compara.

En segon lloc, tenim l’estil laissaez - faire, on el mestre deixa que els nens facin el que ells volen, sense posar cap tipus de norma, no els guia ni tampoc els ajuda.

En tercer lloc, tenim l’estil democràtic, on el mestre valora la feina i el esforç del infants, quan la feina no funciona intenta que sigui el mateix grup que refaci les activitats i afavoreix el autogovern.
Els resultats del estudis fets per analitzar que tipus d’estil és el més adequat, mostren que l’estil laissae-faire, és molt caòtic, el autoritari va bé dins l’aula però no fora i el democràtic és el que més afavoreix el procés d’aprenentatge.

Però, jo personalment, crec que l’estil que seria més adequat, sempre basant-se en el grup d’infants, és tenir un estil on moment puntuals el mestre orienti les activitats, on en altres moments els deixi fer segon els criteris dels infants i un clima general on el mestre valori la feina i el esforç dels infants, així com afavorir l’autogovern. Per aquesta raó, crec que no ens hem de basar en un estil en concret, sinó que depenent del grup classe, de els interessos dels infants i les seves característiques, podem utilitzar un estil més complet que s’adapti a les necessitats del grup, utilitzant característiques diferents de cada un dels estils.

Finalment, m’agradaria comentar que com docents hauríem de tenir molt en compte que el treball en equip és fonamental, com la coordinació en equip, els valors cooperatius, la solidaritat i la dinàmica de grups.

A més a més, el treball i la col·laboració amb la família és fonamental, hem de comprendre els problemes que pateixen les famílies i intentar ajudar-los. Igual d’important és l’atenció a la diversitat i a la individualitat en una escola i com a docent.

D’aquesta manera, crec que si tenim en compte tot lo exposat anteriorment, podem arribar a tenir una escola inclusiva, que defengui la inclusió al mateix temps que la individualitat, però sobre tot que dona las infants oportunitats d’aprendre en un entorn afectiu, motivador i segur. 

TEXTURAS


Esta práctica, fue una lámina muy importante para mí, puesto que fue todo un reto y toda una aventura. En primer lugar fue un reto, porque nunca había trabajado con tinta china y era todo un mundo nuevo, una de las cosas que más me llamó la atención fue trabajar con guantes, nunca antes había dibujado con guantes, fue una experiencia divertida. Y en segundo lugar, fue toda una aventura descifrar materiales y texturas, fue realmente ameno, grato y animado.

La lámina, consistía en recoger varios materiales los cuales nos pudieran ofrecer diversas texturas, elegir ocho de estos materiales y plasmar en la lámina utilizando tinta china la diversidad de texturas conseguidas.


Una vez tuvimos estos materiales elegidos, dividimos la lámina en dieciséis apartados, donde teníamos que rellenarlos con texturas diferentes, sin olvidar que utilizaremos dos veces un mismo material. Por lo tanto, dos casillas estarían cubiertas por el mismo material, pero nosotras deberíamos encontrar la forma para crear dos texturas nuevas de ese mismo material.

Yo personalmente, elegí algodón, papel albar, papel lija, esponja, film transparente, una pinza de la ropa, gasa y estropajo.


Durante la realización de la lámina, me encontré con varios problemas con los distintos materiales ya que algunos chupaban la tinta, otros no la aceptaban, etc.
Asimismo, me resultó muy gratificante puesto que nunca había utilizado tinta china, y para ser la primera vez que la utilizaba no me quedó tan mal, puesto que mi primer miedo era que se me ensuciara la lámina más de la cuenta y no se pudiera ver el resultado.

Además, comentar que me ha gustado mucho esta práctica, porque he podido conocer como trabajo con tinta china, y la verdad es que me siento muy a gusto, me siento cómoda trabajando con ella y sinceramente estoy muy contenta. No obstante, las primeras veces que intente probar las diversas texturas me costó coger el concepto de textura, ya que ponía demasiada tinta en el material y éste me quedaba demasiado negro. En cambio, una vez entendí el concepto y la manera de llevar a cabo la disparidad de texturas disfrute muchísimo con la lámina.

Finalmente, decir que gracias a la realización de dicha lámina he podido comprender que un mismo material te da para trabajar muchos aspectos, esto, sin lugar a dudas es lo que más me llamó la atención, poder trabajar con un material, rompiéndolo, volcándolo, torciéndolo, etc. para llegar a una menta concreta.



Un saludo!! :)

MEDITERRANEAMENTE!!


El trabajo consistía en realizar un cartel, una portada de libro o cualquier imagen que nos gustara ayudándonos de las diferentes técnicas que hemos aprendido a lo largo del curso. Dichas técnicas son muy variadas, puesto que nos encontramos con el calcado, el difuminado, etc


En primer lugar, para saber que quería hacer, que imagen quería plasmar y que técnicas utilizar, estuve bastante tiempo haciendo pruebas. Lo primero que decidí fue que quería hacer, quería hacer un dibujo que transmitiera serenidad, cariño y a la vez tranquilidad, por esta razón, elegí una puesta de sol, porque muchos de los momentos más bonitos y emotivos de mi vida han sido bajo un puesta de sol y el mar de fondo.

Y en segundo lugar, una vez decidido lo que quería dibujar, solo faltaba el como, por ello, el primer paso que lleve a cabo fue distribuir en el folio los elementos del dibujo, y posteriormente la técnica con los que los realizaría.

El primer paso, fue dibujar con lápiz el fondo del dibujo y distribuir los elementos que lo comprenderían. .

En segundo lugar, realice pruebas para decidir que técnicas utilizaría en cada uno de los componentes del dibujo, cosa que me llevó bastante tiempo, porque algunas de las técnicas las tuve que realizar varias veces.

Y el tercer lugar, empecé manos a la obra, el velero, la tumbona, la sombrilla y la mesa las lleve a cabo con la técnica del calcado. 




Para la roca, utilicé el difuminado de dedo, para proporcionar una sensación de solidez.  




La arena, la realicé mediante la técnica del difuminado con papel, para poder ofrecer una visión de claridad y limpieza. 



Para el agua, empleé la técnica de difuminado con formas, utilizando diversos tonos de azul y variedad de formas curvas, para así poder dar la sensación de movimiento. 



Para el sol utilicé tonos de naranjas, amarillos y rojos, para darle un toque más veraniego. Primero pinte el sol por dentro de naranja y luego le di unos toques de rojo que difuminé con el dedo. Seguidamente, hice los rayos de sol con amarillo y naranja que difuminé también con los dedos para que quedara de forma uniforme y todo mezclado. 



El cielo, recurrí a tonos amarillentos y azules, para darle un toque más personal, entre azules y los destellos del son amarillos. 



Finalmente, los últimos retoques del dibujo, son el título de mi dibujo “MEDITERRANEAMENTE”, y dibuje los últimos retoques que me parecieron muy significativos como con cangrejos andando por la arena, una piedra o las gaviotas en tono blanco y negro surcando el cielo.



Para acabar, decir que me siento muy satisfecha de este dibujo, me he sentido muy bien dibujándolo y que el resultado fue mejor de lo que me esperaba. Por ello, estoy realmente contenta y me ha gustado mucho esta lámina porque para mí ha sido un reto tener que jugar con diferentes técnicas, puesto que nunca antes había tenido la oportunidad de hacerlo.

Asimismo, este dibujo me ha permitido recordar momentos de mi vida que había olvidado, me he sentido muy agusto realizando esta lamina, mas que por el resultado en sí, por lo que significaba para mí. Por esta razón, creo que esta lamina a parte de ayudarme a recordar y utilizar técnicas aprendidas a lo largo del curso, me ha ayudado a disfrutar verdaderamente de la esencia en si, que no es otra que gozar en la práctica de dibujar.





Un saludooo!! :)


martes, 15 de enero de 2013

Las relaciones!!!!


Hace dos años, realicé el curso de monitora de tiempo libre, un curso donde aprendí muchísimas cosas de los pequeños con los que estuve, además  de tratar con gran diversidad de familias.

Durante las practicas  observe que en la gran mayoría de grupos de niños y niñas hay alguno/a que experimenta dificultades para relacionarse con los demás, independientemente de la edad, sexo, contexto social, actividad o situación; hay niños que de forma esporádica y puntual o bien de forma crónica, sufren y lo pasan mal o no disfrutan se cuando interrelacionan con otras personas.

También hay otros/as que se lo hacen pasar mal a los demás cuando se relacionan con ellos porque los menosprecian, humillan, agraden o amenazan.

La incompetencia social se relaciona con baja aceptación, rechazo, ignorancia o aislamiento social por parte de los iguales, problemas emocionales y escolares, desajustes psicológicos, delincuencia juvenil y diversos problemas de salud mental en la vida adulta.

Por esta razón, creo fundamental que como docentes, no olvidemos que debemos ayudar y guiar a estos pequeños en sus habilidades sociales para que puedan vivir en sociedad, ser felices, sentirse uno más, poder expresar sus emociones,  unirse al juego con otros sin ser despreciado, etc.

No podemos olvidar, que si un niño no expresa sus emociones,  difícilmente podrá identificar sus problemas. Junto a esto, también es importante trabajar las autoafirmaciones positivas debido a que si no te sientes bien contigo mismo no puedes sentirte bien con los demás y por tanto no puedes establecer relaciones afectivas.

Mientras que si el niño,  sabe como expresar sus sentimientos podrá iniciarse en las relaciones sociales con los demás y a su vez unirse al juego con los otros, compartir, cooperar y en caso de necesitar ayuda, apoyo…conversar con el adulto.


Por ello, una de las alternativas para mejorar las habilidades sociales de los pequeños y ayudarles en su integración con sus iguales, es el programa multifacético, programa que trabaja diferentes areas según las necesidades de los niños, puesto que que el contexto social de los pequeños es fundamental y hay que trabajarlo de manera continua. 

Finalmente, comentar que como monitora en prácticas no me dio tiempo a llevar a cabo un programa de dicha envergadura, pero creo que es fundamental tener en cuenta las relaciones de los pequeños en su día a día y la importancia de estas, ya que que las interrelaciones entre iguales establecen vínculos afectivos durante toda la esta escolar. 

Reflexió del Tema -3- de Psicologia


TEMA -3-  FACTORS PSICOLOGICS IMPLICATS EN L’APRENENTATGE. FACTORS INTRAPERSONALS DEL PROCÉS D’ENSENYAMENT - APRENENTATGE. 


L'aprenentatge és un procés en interacció entre qui aprèn i l'objecte del coneixement, que pot donar-se en l'àmbit familiar, entre amics, al costat del mestre, amb aquest i els seus companys o entre companys.

Perquè l'aprenentatge ocorri i per tant l'estructura cognitiva es modifiqui, hem de tenir en compte els factors psicològics implicats en l'aprenentatge, que són els factors intrapersonals i interpresonals.

En aquest tema, parlarem dels intrapersonals, factors on trobem els processos cognitius i els processos afectius. 

Per una banda, tenim els processos cognitius, que són el resultat del funcionament de l'organisme i suposen l'especial participació de certes àrees cerebrals que moltes vegades s'encarreguen d'organitzar i integrar les funcions d'altres regions més arcaiques. Dins dels processos cognitius ens trobem amb l'atenció, la memòria i la intel•ligència. 

El primer factor fonamental és l'atenció, que és un procés que ens incrementa el grau de selecció d’informació, a més a més, és el mecanisme en el qual podem agafar tota la informació que rebem. 
Dins de l'atenció tenim diferents teories, com les teories conductistes, els quals diuen que l’atenció és una disponibilitat sensorial que posem de manifest mitjançant una mirada, la postura corporal o l’expressió facial. O les teories del pensament de la informació, teories que observen la quantitat   d’ unitats d’informació que pot processar la ment humana i la qualitat del rendiment obtingut. O per últim, les orientacions psicomètriques, que són els test que es fan sobre l’atenció. 

Així mateix, com docents tenim que tenir molt en compte els ritmes individuals i els interessos de cada nen, per això  haurem de estar molt pendents a una sèrie de factor fisiològics, posats que aquests incideixen sobre l’atenció dels infants, com per exemple: la monotonia, el excés de activitats, rol del mestre o la distribució d’espais o materials. 

També, haurem de estar pendents del nivell de desenvolupament, de les motivacions i interessos i de les diferències individuals, posat que cada infant es diferent, el motiva una tasca diferent i té uns interessos diferents, posat això, com docents, haurem de sabre les seves diferències individuals, captar els sues interessos, donar-li motivacions i segon cada infant donar més peu a una atenció espontània o a una atenció sostinguda, ja que depenen del infant haurem de treballar d’una manera o d’un altra. Però, sense oblidar que tots els infants conten i que cada grup classe es diferent, i per tant tindrà una atenció diferent i unes necessitats diferents. 



A més a més, dins dels processos cognitius, també tenim la memòria, la memòria, va ser un terme que es va considerar de manera equivocada durant molt anys, posat els primers estudis realitzats deien que qui retenia més informació era qui tenia més memòria. 

Entenem per memòria la capacitat mental que possibilita registrar, conversar i recordar les seves experiències. Hi ha tres tipus de memòria que conformen un procés per poder recordar les nostres experiències, emocions, vivències, etc. 

En primer lloc, la memòria sensorial, que rep la primera informació que ens arriba, com a subjecte no tenim sensacions o consciencia d’aquesta memòria, posat que té un processament mínim. 
En segon lloc, tenim la memòria a curt termini o memòria de treball,  aquesta té una capacitat limitada y les dades apreses, ens queden en aquesta memòria de treball, una volta que les entenem, nos les eduïm a la memòria a llarg termini.  
I en tercer lloc, tenim la memòria a llarg termini, on emmagatzemen la informació que comprenem, és informació que està relacionada amb valors, conceptes per comprendre el món, el significat de les paraules o la comprensió d’aspectes matemàtics. Aquesta memòria pot ser semàntica o episòdica.

Com docents, no podem oblidar que tot és un procés, que en un primer moment partim de la memòria sensorial, on es guarden els primers estímuls, passant a la memòria a curt termini i finalment a la de llarg termini, quedant-se enregistrada per tota la vida. 
Per aquesta raó, haurem de treballar la memòria amb activitats motivadores i que afavoreixen el record mitjançant les experiències dels propis infants, posat tot el que viu un mateix el recordem millor, llavors, ho emmagatzemen en la memòria a llarg termini, encara que molts dels nostres aprenentatges han ser der passatgers per poder deixar pas als nous i més complexos que milloren els anteriors.  


I l’últim factor cognitiu que influeix en l’aprenentatge és la intel•ligència, que és un procés que per sí tot sol no es pot desenvolupar. La intel•ligència, és un procés dinàmic, es a dir, por canviar tant a millor com a pitjor, a més a més, tot esser humà, tan sols pel fet de ser-lo, posseeix intel•ligència en major o menor grau. 

Com ens diu la teoria de Garner, i Montserrat del Pozo Roselló, les vuit intel•ligències múltiples són importants, enteses com la capacitat de conèixer a si mateix, interactuar amb les demés, comunicar-se d’una manera eficaç, percebre models i relacions lògiques, pensar en tres dimensions, captar sons, timbres i ritmes diferents, expressar idees amb el cos i tenir una sensibilitat cap el entorn natural.  

Per altra banda, tenim els processos afectius, que són les reaccions que demostra una persona quan s'enfronta a les accions i circumstàncies que succeeixen tant a l'interior com en l'exterior. Dins dels processos afectius ens trobem amb els dos factors més importants que són la motivació i la personalitat.

En lo referent a la personalitat, podem destacar que es fonamental treballar-la des de ben petits mitjançant l’autoestima i les emocions. Per aquesta raó, crec que com docents haurem de treballar-la des de l’escola i guiar a les famílies perquè puguin fer-lo des de casa, així l’infant podrà sentir-se segur en els dos contextos socials més significatius en els primers anys de vida. 
Degut a que durant molt d’anys no ha tingut en compte, com bé ens diu Carmen Boix, en l’àmbit escolar mot freqüentment, les emocions hi ha estat reprimides i mal vistes, igual com ha passat a la societat en general Abans es podia reprimir a l’alumne a través d’una educació basada en l’autoritarisme, la por, la repressió i l’expulsió, però ara això j no ens serveix. Tampoc no se’ns ha donat encara de nous elements ni d’eines per intervenir-hi, cosa que ens ha portat a buscar nous coneixements i estratègies.   


Així mateix, ens trobem que hi ha diverses maneres de enfrontar-se a l’aprenentatge, com diversos estils cognitius, com podem ser l'estil reflexiu i impulsiu, independent i dependent de camp o els holistes o serialistes. 

Finalment, dir que la personalitat, és el conjunt de característiques psíquiques d'una persona que fa que actuï d'una manera determinada davant de qualsevol situació, per això amb una correcta seguretat i autoestima s'evita els moments d'ansietat i ajuda a saber actuar correctament davant diverses situacions. 


En referencia a la motivació, dir que com a primer procés es fonamental i es basa en les tasques que impulsen al individu a realitzar unes determinades accions. 
No tota motivació genera aprenentatge, per aquesta raó, haurem de mantenir la motivació en tasques que generen aprenentatge i evitar la persistència cap activitats que no són generadores d’aprenentatge, posat que no busquem rapidesa sinó comprensió. 

Relacionades amb aquest procés, trobem diverses teories com la de PRINTICH I DE GROOT, que diuen que la motivació acadèmica s’articula en torn als components de valor, d’expectatives i afectius. 



Com a conclusió, m’agradaria comentar que tot el tema ha estat bastant interesant, sobre tot la part de la memòria, posat és un tema que crec que moltes vegades es deixa de banda i no se li dona tota la importància que es deuria. 
Així mateix, crec que des de les escoles haurien de donar informació als pares sobre aquests temes, amb la finalitat de informar-los perquè ells puguin seguir a casa amb la tasca del procés d’ensenyament-aprenentatge. 

QUIET



“Quiet” es una obra de Marius Serra, la cual nos hace reflexionar sobre nuestra vida en sociedad, de como todavía hoy en día, la sociedad no tienen una capacidad empática. Este libro, sin duda me ha puesto la piel de gallina y además me parece un libro muy sincero, en el cual su autor nos refleja sus sentimientos y sus emociones. Además, la manera de relatar la vida de una familia con un niño con necesidades educativas especiales, te hace replantearte si verdaderamente comprendemos la sociedad que nos rodea.

Esta novela real, nos relata la historia de un niño llamado Luis Serra Pablo de siete años de edad y que tiene una minusvalía del 85%, exactamente una encefalopatía, es decir, una parálisis cerebral, que como resultado impide que el pequeño se pueda mover o hablar de manera normal, pero si se comunica a través de gestos y señales. El autor, escribe esta novela como un cuaderno bitácora, donde explica de manera diaria la vida del pequeño y de su familia.

Asimismo, es una obra que desde el ámbito inclusivo es fundamental, ya que tanto las vivencias de la familia de Luis como las suyas propias, deben tenerse en cuenta en dicho ámbito y por supuesto desde la escuela y la sociedad, debido a que son dos contextos donde tanto la familia como el pequeño deben sentirse integrados y comprendidos.

Por esta razón, me gustaría compartir las sensaciones y los aprendizajes que me ha brindado la lectura de “Quiet”, desde un punto de vista inclusivo y personal.

En primer lugar, por un instante el libro me ha dado la oportunidad de sentir que formaba parte de la familia de Luis, por un momento he podido comprender que a pesar de la sociedad que nos rodea, sociedad que defiende la inclusión y la empatía pero que en su gran mayoría no es capaz de llevarla a cabo, estas familias luchan. Una lucha por defender una vida tranquila y sin miradas extrañas, puesto que las diferencias no son más que las que la sociedad quiere ver.  

Además, este libro explica y muestra que un niño con necesidades educativas especiales, solo tiene eso, necesidades diferentes, distintas, pero no llevan consigo el impedimento a vivir, a ser feliz y a poder disfrutar de nuestros seres queridos. Por ello, creo que es fundamental entender que lo realmente importante es vivir, vivir feliz y vivir disfrutando de lo que realmente importa que son las personas a las que queremos.

Este libro, me ha dado la oportunidad de entender que no importa lo que diga el resto del mundo, que tener un niño con necesidades no es más que tener que estar un poco más pendiente para poder cubrir esas necesidades, pero es solo eso, poner un poco más de atención a esa persona, no es renunciar a viajar, a divertirse y mucho menos a ser feliz.


En segundo lugar, la lectura me a recordado lo fundamental que es no desanimarse a pesar de no ver resultados positivos y de lo afortunados que deberían sentirse las personas que si tienen respuestas sobre sus enfermedades. Pero aun así, el libro sigue recordándome, que a pesar de lo angustioso que es no poder tener respuestas ni soluciones, debemos ser capaces de ser resilientes, es decir, ser capaces de afrontar las dificultades y aprender de ellas.



Y  en cuarto y último lugar, decir que esta lectura, no solo me ha hecho ver el gran valor de la comunicación sino que también, me ha ayudado a no olvidar que todo, por pequeño e insignificante que parezca es importante.
En “Quiet” el autor, nos presenta a un niño que no tiene expresión, que no rie, que no llora, pero eso no quiere decir que no sienta o que no quiera comunicarse, es simplemente que no puede, por esta razón, debemos prestar atención a esos detalles insignificantes, sencillos y muchas veces casi perceptibles, con los cuales podemos ayudar, comunicarnos o aprender.


Finalmente, me gustaría acabar, recordando que a pesar que la lectura nos muestra una familia afable y luchadora por la integración de su pequeño, además de una familia que lleva con naturalidad la discapacidad de su hijo, no podemos olvidar que la escuela tiene un papel fundamental para la inclusión de los niños con necesidades educativas especiales.
Por ello, desde la escuela se deben ofrecer servicios adaptados a todas y cada una de las necesidades de los alumnos, teniendo en cuenta que un grupo de alumnos por si solo ya tiene necesidades diferentes puesto que son heterogéneos. Y como nos dice la UNESCO,

"Los objetivos básicos de la educación deben ser aprender a aprender, aprender a resolver, aprender a ser."